Valsheid in geschrifte

U bent verdachte van valsheid in geschrifte?
Bij valsheid in geschrifte moet u denken aan een vals opgemaakt contract met de werkgever of een vals huurcontract ter verkrijging van respectievelijk hypotheek of huursubsidie. U kunt eveneens denken aan het opmaken van een valse (zakelijke) factuur of het veranderen van gegevens – zoals datum, bedrag of btw-nummer – op zo een factuur dan wel (schijn)facturaties waar geen leveringen tegenover staan.

 

U wordt vervolgd wegens valsheid in geschrifte?
Om valsheid in geschrifte succesvol te vervolgen moet er minstens sprake zijn van een geschrift (geschreven werk) dat valselijk is opgemaakt of vervalst met de bedoeling het te gebruiken. Derhalve zal het enkel vervalsen zonder de bedoeling te hebben gehad het vervalste te gebruiken, strafrechtelijk niet met succes worden vervolgd.

 

Wat voor straf kunt u krijgen bij een veroordeling?
Wat strafmaat (hoogte van de straf) betreft maakt de wet geen onderscheid tussen vervalser en gebruiker van het vervalste. Voor deze vorm van fraude hangt een vrij hoge gevangenisstraf van tot wel 7 jaar boven het hoofd en/of een geldboete van de vijfde categorie die kan oplopen tot maximaal € 81.000,-. De gevangenisstraf kan tevens met één derde worden verhoogd in geval u ervan wordt verdacht valsheid in geschrifte te hebben gepleegd in het verlengde van het voorbereiden of het gemakkelijk maken van een terroristisch misdrijf.

Heeft u verder nog vragen? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord. Laat u derhalve vroegtijdig adviseren door hier gratis en vrijblijvend contact op te nemen.

 

Recente reacties